Bioeconomy in Austria

17.01.2019

WIFO economist Franz Sinabell discusses opportunities for the bioeconomy

In an event organised by the Austrian Chamber of Agriculture, WIFO economist Franz Sinabell presented the new WIFO study "Agricultural Biomass and Bioenergy in Austria – An Analysis of Their Economic and Environmental Significance". In this study, Franz Sinabell and WIFO environmental economists Mathias Kirchner and Claudia Kettner examine the extent to which the bioeconomy is measurable in the Austrian economy.

The event "LK Klartext Bioökonomie Neue Chancen aus Acker & Wald" provided the framework for the presentation of the new WIFO study "Agricultural Biomass and Bioenergy in Austria – An Analysis of Their Economic and Environmental Significance". The study concentrates on the grain sector and in particular on starch production. Although this only represents a small part of the bio-economy, it does so in great detail. The results show that the decentralised processing of raw materials from domestic production is of particular importance for local labour markets. An increase in employment and value added has been observed in recent years and investment plans provide indications that this development will continue. Modified starch and bioethanol are established products in this segment of the bioeconomy. In the coming years, variants of bioplastics will increasingly replace products that were previously made from fossil raw materials. The bioeconomy therefore contributes not only to growth and employment, but also to the reduction of greenhouse gas emissions.

Please contact

Dr. Margit Schratzenstaller-Altzinger, MA

Function: Senior Economist, Deputy of the Equal Opportunities Officer

Publications

Project lead: Franz Sinabell
Landwirtschaftliche Biomasse- und Bioener-gie in Österreich. Eine Analyse ihrer volkswirtschaftlichen und umweltpolitischen Bedeutung (Agricultural Biomass and Bioenergy in Austria. An Analysis of Their Economic and Environmental Significance)
Completed research studies
Commissioned by: Austrian Chamber of Agriculture
Study by: Austrian Institute of Economic Research
Closed: 2019
In vielen Regionen Österreichs spielt der Ackerbau eine wichtige Rolle. Teils dienen die Produkte als Futter in der Viehwirtschaft, teils als Grundlage für Nahrungsmittel wie Mehl und Zucker. Seit etwas mehr als einem Jahrzehnt ist auch die energetische Verwertung von großer Bedeutung, und die im Ackerbau erzeugten Rohstoffe werden zu hochwertigen Produkten verarbeitet, die etwa auch in der Papierindustrie, Bauwirtschaft, Chemie und Pharmazie eingesetzt werden. Im Rahmen dieses Projektes werden die volkswirtschaftliche und klimapolitische Bedeutung nachhaltig produzierter nachwachsender Rohstoffe der österreichischen Landwirtschaft sowie die stoffliche Nutzung von Ackerpflanzen und die Mengen- und Energieflüsse gezeigt. Ergänzend zur energetischen Nutzung für den Energiemarkt soll auch die Verwertung der Kuppelprodukte in der Fütterung betrachtet werden. Darüber hinaus wird beleuchtet, in welchem Maß die Bereitstellung von Bioenergie im Ackerbau und der übrigen Landwirtschaft dazu beiträgt, die Treibhausgasemissionen in Österreich zu verringern.
Franz Sinabell presents the economic effects of the bioeconomy in Austria (© Land-wirtschaftskammer Österreich/APA-Fotoservice/Fiedler).
Franz Sinabell presents the economic effects of the bioeconomy in Austria (© Land-wirtschaftskammer Österreich/APA-Fotoservice/Fiedler).